Samenwerkingen

Als dichter en schrijver werk ik graag samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Dat leidde onder andere tot de volgende collaboraties:

2018
Met een collectief van zes dichters en een fotograaf maakten we in het kader van 1250 jaar Deventer een fotoboek/poëziebundel, Stroomzoeker. Fotograaf Pieter Leeflang, dichters Marianne Sorgedrager van Halewijn, Caro Pieck, José Hattink, Astrid Aalderink, Liesbeth Gerlofsma en ik onderzochten in woord en beeld het begrip stromen. Dit leidde tot een uitgave met dertig gedichten en foto’s. Helaas is het boek, dat op 21 oktober gelanceerd werd, inmiddels uitverkocht.

Het werk van de tentoonstelling ‘een nieuwe dag’ die Pieter Leeflang en ik in maart openden, vormde de rode draad in een kunstvesper die op 17 juni in de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer gehouden werd. De foto’s van Pieter vormden een route door de kerk, waarbij ik de begeleidende gedichten voordroeg. Predikant Ingrid de Zwart trok het verhaal door in een prachtige preek.

Op 22 april opende de tentoonstelling Beeld van mijn moeder, waarin we met vijf dichters en vijf kunstenaars via opstellingen en systemische oefeningen het beeld van onze moeders en onszelf onderzocht hebben. Initiatiefnemer Krijnie Beyen exposeerde de resultaten  in haar galerie, Huis als museum.

Op zondag 11 maart openden fotograaf Pieter Leeflang en ik samen een expositie,een nieuwe dag‘, over de verwoestende kracht van de natuur en de (hoog)moed van de mens. Pieter, die als tiener de watersnoodramp van 1953 meemaakte op Goeree Overflakkee maakte een evocatieve reeks foto’s waarbij ik een cyclus van 9 gedichten maakte. De expositie was t/m half september te zien in Coffee Together, Lange Bisschopstraat 40.

Vrijdag 23 februari presenteerden singer-songwriters Maarten van Veen en Vera Bon, kleinkunstenaar Robin Bleeker en ik samen een uur durende voorstelling over engagement in de kunst, met muziek en poëzie. Dit nog in het kader van het Brechtfestival 2017.


2017

Samen met singer-songwriter Vera Bon, kleinkunstenaar Robin Bleeker, spoken word artiest Ischa den Blanken en schrijfster Sam Middendorp maakten en speelden we op 30 december voor theater Bouwkunde een avondvullend programma over de 7 hoofdzonden, ‘Vers en vuig’.

Expositie ‘het eenzame landschap’. Met fotograaf Pieter Leeflang en kunstenares Marianne de Bakker maakte ik werk rondom het thema ‘desolatie’. Dat leidde tot een gezamenlijke expositie van gedichten, fotografie, etsen en schilderijen in de Fermerie in Deventer, van juni tot en met september.

Voor het 60-jarig jubileum van de Deventer Fotokring schreef ik gedichten bij de fotografie van Pieter Leeflang. Daarvan werd het gedicht kleine ijstijd met een landschap van Pieter gepubliceerd in het jubileumboek ‘dichter bij Deventer’.

2016
Meerdere gedichten bij zeefdrukken Bas Kosters in expositie I want it to be soft, Museum Arnhem. Daarnaast kort verhaal Good People Machine in het boek dat de expositie begeleidt.

2014
Voor de Zutphense dichtersclub Kopwit schreef ik voor de expositie ‘Facetten’ het gedicht bewakingscamera’s bij een collage van kunstenares Krin Rinsema

 

 

2012
Voor een audiotour in Kunsthal Rotterdam maakte ik een spoken word gedicht bij een kunstwerk van Niki de Saint Phalle ten behoeve van expositie Museum minutes